Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. május 28.

A Vágai Nyolcéves Középiskola VII. osztálya az 1954/1955-ös tanévből

A Vágai Nyolcéves Középiskola VII. osztálya az 1954/1955-ös tanévből

Vága, 1955. esztendőben
Hátsó sor balról jobbra: Forró Antal, Knézel Ernő, Dubnicska Tibor, Forró Gyula, Pásztor Imre, Jalsovszky Ernő, Forró Jenő.
Középső sor balról jobbra: Horváth György, Zelinka Gizella, Karácsony Borbála, Gyeváth Rózsika (Takácsné), Adamkó Éva (Szabóné), Sandula Mónika, Zelinka Mária (Bordákné), Kamenár Róbert.
Első sor balról jobbra: Boledovics Irén (Józsáné), Karácsony Erzsébet (Hulákné), Jalsovszky Vera, Kamenár Mária, Vajda István és Jeszenkovits Vilmos (tanárok), Szabó Etela (Vedrődiné), Józsa Vera, Kamenár Sarolta (Hulákné), Horváth Gizella (Kamenárné).

1945 után a mátyusföldi községet Csehszlovákiához csatolták. A közel 5 évig tartó kivetettség után végre Vágán is újból beindulhatott a magyar nyelvű oktatás. Így 1950. november 1-én Osztényi József kinevezett igazgató vezetésével elkezdődött az 1950/51-es tanév négy osztállyal a magyar tannyelvű Nemzeti Iskola keretein belül. A következő tanévtől egy osztállyal bővült az iskola és a Nemzeti Iskola mellett megkezdte működését a nem teljes Középiskola is, amely az 1952/53-as tanévtől kezdődően kibővült még a II. osztállyal. A Nemzeti Iskola Csomor Lajos és a Középiskola pedig Jeszenkovits Vilmos igazgatók vezetése alatt folytatta az oktatói-nevelői munkát. E két különálló intézményt az 1953/54-es tanévtől összevonták, amely ezután a Nyolcéves Középiskola megnevezése alatt működött az 1958/59-es tanévig Jeszenkovits Vilmos igazgató irányításával.
Jeszenkovits Vilmos 1951-től tanított az iskolában, az 1952. és 1960. esztendő között iskolaigazgatóként tevékenykedett.

Kategóriafotó
TelepülésVága [Váhovce]
Év1955
Térbeli jellemzőkAz iskola udvarán
Forrás, adományozóA fotó Farkas Róbert gyűjteményéből való
Fotót készítetteismeretlen
ID13483
Módosítás dátuma2019. október 26.

Hibát talált?

Üzenőfal